Podwyższona (w ramach normy) aktywność tarczycy zwiększa ryzyko depresji
24 lutego 2014, 10:24Kiedy u seniorów tarczyca jest bardziej aktywna niż przeciętnie, może to stanowić czynnik ryzyka depresji.
Zabójczy sód
18 sierpnia 2014, 14:38Z The New England Journal of Medicine dowiadujemy się, że nadmierne spożycie sodu zabija każdego roku 1,65 miliona osób na całym świecie. Wysokie spożycie sodu odpowiada za zwiększenie ciśnienia krwi, a to jeden z głównych czynników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru - mówi główny autor badań, Dariush Mozaffarian z Tufts University.
U ludzi z depresją częściej występuje parkinsonizm
21 maja 2015, 11:28Ludzie z depresją mogą być bardziej narażeni na chorobę Parkinsona.
Jedna nieprzespana noc działa jak pół roku tłustej diety
5 listopada 2015, 11:31Badania na psach pokazują, że jedna nieprzespana noc i pół roku wysokotłuszczowej diety w podobnym stopniu upośledzają insulinowrażliwość.
Nowy szczep do probiotyku na próchnicę?
11 marca 2016, 12:01Naukowcy z Uniwersytetu Florydzkiego zidentyfikowali w biofilmie, a konkretnie naddziąsłowej płytce nazębnej, nowy szczep bakterii (paciorkowców), który może pomóc w kontrolowaniu szkodliwych bakterii. Odkrycie A12 toruje drogę zapobieganiu próchnicy za pomocą probiotyków.
Mątwy liczą lepiej od rocznych dzieci
13 września 2016, 06:08Biolodzy z National Tsing Hua University wykazali, że mątwy liczą lepiej od rocznych dzieci.
Wykryto 7 genów bezsenności
12 czerwca 2017, 16:38Międzynarodowy zespół naukowców zidentyfikował 7 genów ryzyka bezsenności. Autorzy publikacji z pisma Nature nie tylko wykazali, że bezsenność nie jest, jak się często postuluje, zaburzeniem czysto psychologicznym, ale i rzucili nieco światła na jej biologiczne podłoże.
Kolonizacja patogenami chorób przyzębia zwiększa ryzyko zmian przednowotworowych żołądka
28 listopada 2017, 14:25W jamie ustnej ludzi z przednowotworowymi zmianami żołądka zidentyfikowano większą liczebność patogenów związanych z chorobami przyzębia i mniejszą bioróżnorodność społeczności bakteryjnej.
Dzieci spożywają więcej cukru, niż zalecane maksimum dla dorosłych
11 czerwca 2018, 11:30Amerykańskie dzieci w bardzo młodym wieku zaczynają spożywać cukier dodawany do żywności. Najnowsze badania ujawniły, że wiele dzieci w wieku 12-36 miesięcy spożywa więcej cukru niż maksymalna dzienna dawka zalecana dla dorosłych.
Nadreaktywny układ odpornościowy może wyzwalać objawy zespołu chronicznego zmęczenia
17 grudnia 2018, 10:51Nadmierna reakcja układu odpornościowego może uruchamiać utrzymujące się przez długi czas zmęczenie. To rzuca nieco światła na mechanizm rozwoju zespołu przewlekłego zmęczenia (ang. chronic fatigue syndrome, CFS).